MetLife Headquarters
Office Building,
Whippany, NJ

Building for a brand

Structural engineering and parking design services were provided for this four-story, 185,000 sf steel-framed corporate office building with a partial basement for MetLife, with plans for a future lateral office expansion.  The project also features a two-level, 132,000 sf precast concrete parking garage with spaces for 400 cars.

The office building façade consists of architectural precast concrete panels on the lower floors with curtainwall on the upper floors.  A glass-covered walkway joins the office building with the garage.  Lateral loads are resisted by steel moment frames that eliminate the need for lateral bracing and provide flexibility for the building fit-out.

Upon our experience, we successfully developed a ramping scheme for the garage that was able to take advantage of the proposed grading plan while providing the most efficient use of square footage to accommodate the desired number of parking spaces for the current phase of the development.  A final plan was developed that limited the amount of space used for parking, thereby preserving more of the limited land available for future development use within the constraints of the overall site than was thought possible.  The garage is being designed to accommodate a future horizontal expansion.

View the Gallery       Print PDF

Structural Systems Used

Steel Frame (Office Building)
Precast Concrete (Garage)