Bristol Myers-Squibb Headquarters Office Building,
Lawrence Township, NJ

Atrium as a modern hub

This new 600,000 square foot class A headquarters office campus building for 2,000 employees will include four separate four-story plus basement office buildings connected by a four-story, 30,000 square foot atrium.  The project features a fitness center, cafeteria with a kitchen and servery; a conference and learning center; a filming studio; back of house and support spaces; medical and wellness areas; and other ancillary amenities.

The centerpiece of the office campus is a 65-foot-tall atrium space that features full height glass on its east and west faces.  The glass curtainwall is supported by a combination of vertical and horizontal spanning hollow structural steel (HSS) members and vertical and horizontal trusses that were designed to minimize obstruction of the glass facade.  The roof of the atrium is supported by a series of 10-foot-deep by 100-foot-long bowstring trusses that span between the four office buildings.  Because the office buildings are structurally separated by expansion joints, the truss base connections have to accommodate differential movement between the four buildings while maintaining lateral stability of the atrium roof.  This was accomplished using a combination of slide bearings with slotted connections that allow or restrict movement in specific directions, depending on the building to which a truss is connected.

View the Gallery       Print PDF

Structural Systems Used

Steel Frame